Ben jij de professional die goed kan samenwerken met meerdere partijen en kan binden?
Soms zijn gedragsproblemen bij een kind zo heftig dat thuis wonen niet meer kan. Tijdelijke opvang in een gezinshuis is dan het beste alternatief. Want in een gezinssituatie kan een kind zich het beste ontwikkelen. In een gezinshuis biedt een gezinshuisouder opvang aan maximaal vier kinderen in een privéwoning of op een locatie van Jeugdformaat. Een kind woont vaak enkele maanden tot jaren in een gezinshuis. De duur is afhankelijk van de leeftijd, de problematiek en de ontwikkeling.
Als ambulant hulpverlener gezinshuizen ondersteun je gezinshuisouders bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0-23 jaar die tijdelijk niet thuis kunnen wonen en een stabiele gezinssituatie nodig hebben. Het gaat om kinderen/jongeren met zwaardere (gedrags-)problemen, waar veelal sprake is van hechtings-, verslavings- en gedragsproblemen. Samen met gezinshuisouders, pedagogisch medewerkers en gedragswetenschappers maak je plannen voor de aanpak van complexe problemen en bewaak je het leefklimaat in de gezinshuizen.
Je bent allround inzetbaar (ongeacht leeftijd en problematiek van het kind) en je coördineert het hele hulpverleningstraject. Je begeleidt het formele en informele netwerk, waaronder ook het weekendnetwerk. Jouw werkzaamheden kenmerken zich door inhoudelijke verantwoordelijkheid vanuit zelfstandig en professioneel handelen. Je straalt zelfvertrouwen uit en je bent een volwaardig gesprekspartner naar alle partijen. Daarbij ben je in staat tot meerzijdige partijdigheid en ben je je ervan bewust dat de cliënt niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van een groter geheel. Deze basishouding is van belang om op een goede manier om te gaan met existentiële loyaliteit. Je hebt namelijk altijd te maken met meerdere partijen: het kind, gezinshuisouders, biologische ouders en het netwerk eromheen. Je bent betrokken, je kunt je inleven in verschillende belangen van betrokkenen, maar je weet professionele afstand te bewaren.
Het hulpverleningstraject binnen gezinshuizen wordt op maat afgestemd. Zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. De ondersteuning is gericht op de ontwikkeling van kinderen, het vergroten van de vaardigheden van biologische ouders en het verbeteren van onderlinge communicatie met als doel dat het kind weer terug naar huis gaat en het biologische gezin -met steun van mensen uit de omgeving- verder kan. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt gekeken of het kind elders in het eigen netwerk kan worden geplaatst of naar een pleeggezin kan. Wanneer dit ook niet mogelijk of wenselijk is dan kan een kind in principe tot 21 jaar in het gezinshuis blijven wonen en vanuit daar naar een zelfstandigheid worden begeleid.
Wij vragen:
Verder is het voor de functie van belang dat je in de regio Haaglanden woont en kennis hebt van de sociale kaart. Ook ben je bereid tot het deelnemen aan onze bereikbaarheidsdiensten.
Dan krijg je van ons:
Bij Jeugdformaat krijg je een tijdelijk contract van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij gelijkblijvende economische omstandigheden. Het overleggen van een positieve verklaring omtrent het gedrag (VOG) en de SKJ-registratie (Jeugdzorgwerker / Jeugd- en gezinsprofessional) zijn voorwaarden voor je aanstelling.
Heb je interesse in deze vacature?
Stuur dan je motivatiebrief en CV via de knop ‘solliciteer’. Voor vragen kun je bellen met Richard Toussain op 06-11751473
Sluitingstermijn 30 september 2020