Een pleegzorgplaatsing is voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis. Als ambulant hulpverlener pleegzorg bied je ouders, kinderen en pleegouders hierbij een optimale ondersteuning. Je gaat uit van de kracht van de ouders/opvoeders en hun netwerk. De ondersteuning is erop gericht de ontwikkeling van kinderen te bevorderen, de vaardigheden van de ouders/opvoeders te vergroten en de focus te hebben op gedeeld ouderschap. De ondersteuning is gericht op het bieden van een helder toekomstperspectief voor de kinderen en het bevorderen van een goede samenwerking tussen alle betrokkenen. Gedurende de plaatsing coördineer je het hulpverleningstraject.
In 2019 is een transformatie pleegzorg ingezet en de implementatie zetten we geheel 2020 door.
De doelstelling van de transformatie is het bereiken van kwalitatieve verbeteringen in de zorg voor pleegkinderen en de ondersteuning van pleeggezinnen. Het plan bestaat in de kern uit de volgende elementen:
Je caseload is divers en de hulp die je biedt verschilt qua vorm en duur. Je stelt hulpverleningsplannen op waarbij je geadviseerd wordt door een gedragswetenschapper. Kenmerkend voor de functie is de meerzijdige partijdigheid, met een grote gerichtheid op de mogelijkheden van het netwerk. Je bent betrokken, kunt je inleven in de verschillende belangen van de betrokkenen, maar weet professionele afstand te bewaren. Plannen en organiseren, prioriteiten stellen en snel de juiste keuzes maken, zijn jouw kwaliteiten. Je bent flexibel qua werktijden, een keer ’s avonds op huisbezoek is voor jou geen probleem. De regio waarin je komt te werken, wordt nog nader bepaald.
Wij vragen
Wij bieden
Een baan waar geen dag hetzelfde is: je krijgt als medewerker alle vrijheid en verantwoordelijkheid om het werk vanuit eigen inzicht en verantwoordelijkheid uit te voeren. Jij weet immers wat wél en niet werkt. Er is altijd ruimte om te sparren of advies te vragen aan je collega of gedragswetenschapper. Doordat elk kind met zijn/haar eigen systeem of netwerk weer anders is, is geen dag hetzelfde. Een hele uitdaging!
Je salaris is afhankelijk van relevante werkervaring en bedraagt minimaal €2.603,56 en kan oplopen tot maximaal €3.888,56 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uur) conform de CAO-Jeugdzorg.
Verder heb je recht op een vakantietoeslag van 8%, een pensioenregeling via PFZW, reiskostenvergoeding, fietsenplan en kortingen op verzekeringen. Daarnaast kun je bij Jeugdformaat rekenen op:
Het overleggen van een positieve verklaring omtrent het gedrag (VOG) en de SKJ-registratie (Jeugdzorgwerker / Jeugd- en gezinsprofessional) zijn voorwaarden voor je aanstelling.
Heb je interesse in deze vacature?
Stuur dan je motivatiebrief en CV via de knop ‘solliciteren'. Bij vragen kun je contact opnemen met Wilma Beenhakker, 06-25751596.
Wij stellen geen prijs op acquisitie.