Teamcoach

Ontwikkelingsgericht en resultaatgericht

 Organisatie en situatie

Niet iedere jongere staat even stevig in zijn schoenen. Het is soms knap lastig om problemen zelfstandig op te lossen. De medewerkers van Jeugdformaat begeleiden en ondersteunen gezinnen en jongeren die er op eigen kracht niet uitkomen. Jeugdformaat heeft als doel om de kansen en mogelijkheden van kinderen en hun gezinnen te vergroten. De organisatie bestaat 17 jaar en levert jaarlijks jeugd- en opvoedhulp op maat aan 10.000 jongeren en hun ouders met meer dan 1000 gepassioneerde professionals en 1100 pleeggezinnen. Met zo’n 35 gezinshuizen in de regio Haaglanden,  ambulante gezinsondersteuning, logeerhuizen, daghulp, pleegzorg en gespecialiseerde begeleiding op school en kinderopvang heeft Jeugdformaat een uitstekende reputatie.

De maatschappelijke context van de jeugdhulp is al jaren sterk in beweging. De financiering is in 2015 verschoven van het Rijk (subsidies) naar de gemeenten (aanbestedingen). De complexiteit en diversiteit van de hulpvraag van de cliënt neemt toe. Ook is er een verschuiving van productgerichte naar resultaatgerichte financiering. Dit vraagt een integrale sturing en een scherpe focus. Van managers wordt gevraagd om in samenhang teams integraal te sturen en verantwoording af te leggen over prestaties en resultaten.

 Jeugdformaat is in transitie naar een waardegedreven en resultaatgerichte organisatie. De reorganisatie van de topstructuur van bestuur en directie heeft plaatsgevonden en nu wordt ook de managementstructuur aangepast naar de ambities van de organisatie.  Gekozen is voor een indeling in Resultaat Verantwoordelijke Eenheden (RVE’s). Iedere RVE bestaat uit meerdere teams en wordt aangestuurd door een Manager Zorg. Dit is een nieuwe functie binnen de organisatie. Daarnaast is er de nieuwe functie van Teamcoach. De functie van teamcoach heeft als doel professionals en teams door middel van coaching in staat te stellen hun vakmanschap te benutten en te vergroten, zodat zij met een grote mate van autonomie en laag in de organisatie belegde verantworodelijkheid professioneel kunnen omgaan.

Onderaan is een overzicht gegeven van de RVE’s met daarin de doelgroep, doelstellingen en belangrijkste opgave.

 De Functie

Als coach stel je jeugdzorgwerkers  en teams door midel van coaching  in staat hun vakmanschap te benutten en te vergroten, zodat zij met een grote mate van autonomie en laag in de organisatie belegde verantwoordelijkheid professioneel kunnen omgaan.Je houdt daarbij rekening met de fase waar het team zich in bevindt. Je helpt professionals het eigen oplossend vermogen te vergroten. Je houdt hierbij actief contact met de teams en jeugdzorgwerkers, maar laat ook los waar mogelijk. Je helpt teams en jeugdzorgwerkersinzicht te krijgen in de consequenties van hun handelen en je ondersteunt bij het versterken van onderlinge relaties en samenwerking.

Je maakt gebruik van kwaliteitsmetingen, zoals klant- en medewerkerstevredenheid en coacht teams bij het behalen van resultaten op individueel- en teamniveau. Je hebt aandacht voor ieders unieke talenten en kwaliteiten en haalt het beste uit elke jeugdzorgmedewerkers en elk team. Daarbij besteedt je aandacht aan (sociale) veiligheid, welzijn en vitaliteit. Je draagt zo proactief bij aan het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid en tevredenheid van professionals.

De functie van teamcoach is nieuw binnen Jeugdformaat. Je werkt voor een Resultaat Verantwoordelijk Eenheid (RVE). In bijlage 1 is een overzicht van de RVE’s opgenomen met de belangrijkste opgaven. Je zult als teamcoach een bijdrage leveren aan het doorontwikkelen van de functie zodat je breed ingezet kunt worden. Je kunt worden ingezet op vraag van een team, medewerkers of managers. Je bent dus niet gekoppeld aan een specifiek team. Je bent in je rol sparringpartner voor de Managers Zorg, signaleert belangrijke ontwikkelingen en geeft advies, zodat de doelstellingen van de organisatie, de RVE en de teams behaald worden. Hierarchisch leg je verantwoording af aan de Directeur Zorg.

Wij zoeken 

Je bent een ervaren coach, met een hbo opleiding in een maatschappelijke richting, aangevuld met een coachingsopleiding. Je hebt kennis van en ervaring met verandermanagement, groepsprocessen en interventietechnieken.Je kent de wet- en regelgeving binnen de Jeugdzorg en de actuele landelijke, regionale en lokale ontwikkelingen.

Je bent zowel ontwikkelingsgericht als resultaatgericht en wilt het beste uit medewerkers en teams halen. Je ziet teamcoaching als een belangrijk middel om succesvolle samenwerking, kwaltitatief goede zorg en eigenaarschap te bereiken. Je bent open, verbindend en hebt uitstekende communicatieve vaardigheden. Je kunt goed luisteren en je hebt oog en gevoel voor anderen. Je werkt proactief en zelfstandig. Je bent gericht op samenwerking en spreekt teamleden aan op hun verantwoordelijkheid.

Voor deze functie zijn de volgende competenties bepaald:

  • Waardegedreven
  • Resultaatgerichtheid
  • Ontwikkelingsgericht
  • Interpersoonlijke sensitiviteit
  • Analyseren
  • Planmatig

Ons aanbod voor de beste kandidaat

Een nieuwe functie in een mooie organisatie met een complexe opgave. De functie is ingeschaald in schaal 10 cao Jeugdzorg. Gestart wordt met een jaarcontract dat uitzicht biedt op een contract voor onbepaalde tijd.

 Overzicht RVE’s met belangrijkste doelstellingen en opgaven: 

Aanmeldteamen Ambulant Spoed Hulpteam

Met ingang van 1 januari 2020 wordt een geactualiseerd werkproces ingevoerd. Hierbij vormt het “Centraal aanmeldteam” het startpunt van het primaire proces. In het centraal aanmeldteam wordt de inhoudelijke zorgvraag beoordeeld en geleid naar de juiste inzet van specialistische zorg. Tegelijkertijd is hieraan een administratief proces gekoppeld waarbij de inhoudelijke cliëntregistratie én het facturatieproces direct met het zorgproces meelopen. Aan dit team is tevens de functie van monitoring gekoppeld van het beschikbare zorgbudget. Het ambulante spoedhulpteam wordt gepositioneerd onder de manager zorg die tevens verantwoordelijk is voor het centraal aanmeldteam. Dit team werkt voor de gehele regio.

Ambulante teams

De ambulante hulp wordt vanaf 2020 gebundeld en vanuit  drie gebiedsteams georganiseerd.

  • We onderscheiden in de gebiedsteams vanaf 2020 de volgende ambulante hulpsoorten:
  • “Intensieve ambulante jeugdhulp” (wordt op dit moment ontwikkeld, werktitel) met specialisaties het jonge kind (0-12 jaar) en  jongeren (12- 21 jaar);
  • Ouderschap Blijft
  • Voorkomen Uithuisplaatsing (VUHP) en “Terug naar huis” (werktitel nieuw product)

 AMV en WMO

Jeugdformaat biedt vanaf januari 2016 opvang aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) in opdracht van Stichting Nidos. Daarnaast biedt Jeugdformaat vanuit de wens om een doorgaande lijn voor “onze” jongeren, sinds 2018 beperkt WMO begeleiding. Voor jongeren boven de 18 jaar, zowel voor de AMV als voor jongeren uit de jeugdhulp.

 Preventie

De RVE Preventie bestaat uit ons aanbod aan activiteiten op het gebied van schoolmaatschappelijk werk en het kenniscentrum kind en scheiding. Binnen het schoolmaatschappelijk werk bieden we trainingen, workshops en themabijeenkomsten voor verschillende doelgroepen. Daarnaast werken we aan deskundigheidsbevordering van professionals en signaleren, ondersteunen en geven we advies aan leerlingen, ouders én onderwijsprofessionals. Het kenniscentrumheeft als doel dat ieder doe betrokken is bij scheiding en kinderen zo vroeg mogelijk en in de omgeving van de cliënt geholpen wordt door middel van  informatie, advies en/of training, waardoor mogelijk (ernstiger) problemen voorkomen worden.

Diagnostiek en behandeling

Gerichte diagnostiek en behandeling is aanvullend en versterkend voor onze hulpverlening. We investeren in de doorontwikkeling van diagnostiek en behandeling door gedragswetenschappers in te zetten op hun specialisme. Een deel van de gedragswetenschappers gaan werken vanuit basis Jeugd-GGz. We gebruiken 2020 om dit uit te ontwikkelen. Het overige deel van de gedragswetenschappers blijft werken op basis van jeugdhulp.

Daghulp groep

Binnen de daghulp helpen we kinderen (0-12 jaar) door het aanleren van vaardigheden en het bevorderen van zijn of haar ontwikkeling. We bekijken het gedrag en gebruiken verschillende methodes om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te versterken en eventuele taal-, spraak- of motorische problemen te verhelpen. Bij voorkeur komen wij naar de plek toe waar het kind is. Dat kan zijn op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, school of een sportclub. Het gaat ons erom dat we het kind hulp bieden in een vertrouwde omgeving. Ook bieden we thuis ondersteuning aan. Wanneer er meer nodig is, hebben we ook een “stoeltje” binnen de daghulp-groepen.

Gezinshuizen

Binnen de gezinshuizen bieden we (tijdelijke) opvang in een gezin. We zien dit vaak als het beste alternatief als er sprake is van een uithuisplaatsing, want in een gezinssituatie kan een kind zich het beste blijven ontwikkelen. Als problemen ook een pleeggezin te heftig zijn, biedt opvang in een gezinshuis uitkomst. Het kind of de jongere krijgt daar de beste kansen om zich goed te ontwikkelen. Er is intensieve begeleiding van een professional; de gezinshuisouder.

De afgelopen jaren is er geïnvesteerd in uitbreiding, kwaliteit en diversiteit van het aanbod gezinshuizen. In zo’n 35 gezinshuizen is in 2018 hulp geboden aan 130 jeugdigen.

Logeerhuizen

De RVE bestaat momenteel uit 16 logeerhuizen (waaronder 4 voorzieningen intensief, 3 voorzieningen 16+ en aanleunplekken) en 11 HAT’s.  Gezien de veranderde problematiek van de doelgroep, ligt er een transformatieopdracht voor het  doorontwikkelen van de huidige capaciteit logeerhuizen naar kleinschaliger voorzieningen, in combinatie met het realiseren van voorzieningen gericht op de aansluiting / uitstroom voor jeugdzorgplus (i.c. Schakenbosch). Dit laatste betreft de voorzieningen residenties intensief.

Pleegzorg

In 2018 hebben we in bijna 1100 pleeggezinnen, ruim 1369 jeugdigen hulp opgevangen en begeleid. In 2019 is de transformatie pleegzorg ingezet en de implementatie zetten we geheel 2020 door. De doelstelling van de transformatie is het bereiken van kwalitatieve verbeteringen in de zorg voor pleegkinderen en de ondersteuning van pleeggezinnen.

  • Het plan bestaat in de kern uit de volgende elementen:Het verbeteren van de basis: herzien werkprocessen en werksystemen, implementatie van sturingstools, verbetering onderscheid tussen basis-pleegzorg en aanvullende inzet;
  • Een aangescherpte visie op pleegzorg, onder meer gebaseerd op gedeeld ouderschap, klantreizen in samenwerking met externe ketenpartners;
  • Toerusting medewerkers door middel van scholing.


 

Acties